26 Aralık 2010 Pazar

Oğullar Ve Rencide Ruhlar





"Beş yaş insanın en olgun çağıdır; sonra çürüme başlar.
Ben Alper Kamu, birkaç ay önce beş yaşına bastım. Doğum günüm yaklaşırken vaktimin büyük kısmını pencerenin önünde, dışardaki insanları izleyerek geçiriyordum. Hızlanarak, yavaşlayarak, türlü sesler çıkararak ve bir yerlere bakarak yaşayıp gidiyorlardı. Bir gün onlardan biri haline geleceğimi düşünmek beni hasta ediyordu. Ne yazık ki bundan kaçış yoktu. Zaman acımasızdı ve ben hızla yaşlanıyordum.

Hayatımdaki tek iyi şey artık anaokuluna gitmek zorunda olmayışımdı. Zarardan kâr. Uzun süre annem ile babama anaokulunun bana göre bir yer olmadığını anlatmaya çalışmıştım aslında. Bütün rasyonel dayanaklarıyla. Hiçbir işe yaramamıştı maalesef. İlla ki uykumda kan ter içinde tepinmek, servis minübüsü kapıya geldiğinde küçük çaplı bir sinir krizi geçirmek gibi yöntemlere başvurmam gerekecekti derdimi anlamaları için. Kepazelik. İnsanı kendinden utandırıyorlardı."
Alper Canıgüz, Tatlı Rüyalar'dan bilinen sürükleyici diliyle, 5 yaşındaki bir çocuğun içine düştüğü bir hikayeyi anlatıyor. Yaşının avantajıyla her yere girip çıkan, hem filozof, hem fırlama bir oğlan... Hikayeyi ve "karakteri" çevreleyen semt hayatı ve mahalle atmosferi de, bizzat karakter kazanıyor, anlatıda...
Polisiye, fantastik ve mizahi edebiyatın tadlarını ustaca kaynaştıran, olağanüstü özgün, çok iddialı bir kitap.

Bu romanı sadece bir polisiye romanı olarak değerlendirmemeliyiz.Bu macera gerçek bir toplumsal ilişkiler ağının üzerinde yükselirken mahalle ilişkilerini,çocukların ve yetişkinlerin ahlaki değerlerini,gerçeklere karşı insanların kişiliklerinin değişmesi ve içki masalarında dindirilen dertleri anlatılıyor.Küçük bir çocuğun büyüklerin dünyasına dalışı bize saçma gelirken aslında buradaki saçmalık ciddi ve anlamlı kabul ettiğimiz o dünyanın saçmalığını fark etmemizi sağlıyor.Karakterin 5yaş ve olgunluk arası gel-gitleri,kendi içinde hayatın kötü yanlarını anlayışı ve Öztürk karakteriyle dünyayı kurtarma çabaları anlatılıyor.Bu postmodern bir romandir.Beş yaşındaki bir çocuk bütün oyun ve kötülüklerden uzaktır.İkilimler arasında kalmaz bu sebeple Alper karakterinin bu olayı çözebileceği sinyallerini veriyor kitap bize.Romanda devlet eleştirilirken,devlet dairesinde yaşananlar,kamu dairesindeki aksaklıklar ele alınıyor.Beş yaşındaki çocuk masumdur,bozulmamıştır.Dünya'nın kötülüklerinden uzak ve habersizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder