28 Nisan 2011 Perşembe

İnternet ve tablet gazeteciliği

20. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan internet, bir iletişim aracı olarak tüm dünyayı sarmış ve etkisi altına almıştır. Hayatımızın hemen her alanına girerek yaygınlaşan internet, özellikle son yıllarda, bilgiye ulaşma, onu sayma kısacası iletişim konusunda sağladığı imkanlar ve getirdiği kolaylıklar sayesinde bizlerin en çok kullandığı hatta onunla birlikte yaşadığı bir kavram haline gelmeye başlamıştır. İnternetin bu derece hayatımıza girmesiyle birlikte, teknolojinin de daha çok ilerlemesiyle, internet habercilik sektörü içinde vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir.

            Günümüzde yazılı basın ve görsel medya için son derece büyük yatırımlar yapılırken bu yeni teknolojinin getirdiği internet haberciliği ve bunun yanında tablet gazeteciliği aynı işlevi karşılarken, bunu daha da az masrafla gerçekleştirmektir. Bunu çoğu haberci bir avantaj olarak ele almaktadır çünkü internet haberciliğinde de yazılı basın ve görsel medya kullanılmaktadır. Bu durum ekonomik kriz nedeniyle çıkarılamayan gazeteler ve işsiz kalan gazeteciler için bir çıkış noktası haline gelmiştir. İlk bu şekilde başlayan bu yeni sektör hızlı bir şekilde yayılmaya başlamıştır. İnternetin yaygınlaşmasıyla geleneksel gazetecilik ortadan kalkmasa da önemli ölçüde düşüş görülmektedir. İnsanların birçok gazeteye tek elden yani internetten ulaşması ve aynı anda takip edilebilmesi son derece önemli bir buluştur. İnternette bu kadar çok zaman geçirirken, internet gazeteciliği de kitlelere daha kısa sürede ulaşmaktadır. Haberin içeriğine ve başlığına göre okuyup istememesine kendinin karar vermesi, veya hangi haberi hangi gazeteden okumak istediğine kendisinin karar vermesi bir avantajdır. Aynı zamanda hangi haberin kaç kişi tarafından okunduğunu belirlenebilmesi ve yazılan yorumları görülebilmesi de o haberi yapan kuruluşlar için birer avantaj haline gelmektedir. Bir haberi okurken o haberin yanında videosunun da bulunması o haberi daha gerçekçi ve anlamlı kılarken yazılı basın ve görsel medyanın bütün işlevlerini de karşılamış olmaktadır. Radyo ve televizyonun hayatımıza girmesiyle birlikte gazeteciliğin ortadan kalkmadığı gibi, yeni iletişim teknolojilerinin de geleneksel iletişim araçlarını ortadan kaldıracağını kesin olarak söyleyemeyiz. Ama olumsuz yönde etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçektir. Şuan milyonlarca kullanıcısı olan sanal ortamda her türlü habere ulaşmak mümkündür. Hızlı olmasından dolayı günlük gazeteleri kısa bir süre içinde tarayabilmekte, son dakika haberlerine göz atabilmektedir.




İletişim teknolojilerinin kullanımının her geçen gün artmasıyla yeni buluşlarda ortaya çıkmaktadır. Buna en iyi örnek tablet gazeteciliğidir. "Gazeteler mi yoksa internet mi" tartışmasını IPad kesin olarak bitirdi. Gazete okuma keyfini ortadan kaldırmadan elektronik ortama taşıdı, böylece internetin kâğıt karşısındaki en büyük avantajını elinden aldı. İlanların kâğıt üzerinde daha etkili olduğu ve bu nedenle gazetelerin ancak kâğıt formatında para kazanacakları iddiası da tabletle çürütüldü. Çünkü IPad'de reklamlar, kâğıt gazetede durduğundan çok daha etkin gözükebiliyor. Ipad içinde her çeşit aplikasyon bulmak mümkün. Artık internet sitelerine girmekten ziyade aplikasyonlar indirerek işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Okulumuza konuşmacı olarak gelen Nurcan Akad ise bu son teknolojiden yararlanarak gazete içeriğini Ipad taşıyarak “zete” adlı bir aplikasyonu yani haber sitesini ekibiyle birlikte oluşturmuştur. Tablet gazetecilik, gazetecilikte yeni bir dönemin habercisi olarak görülmektedir. Zete’ye şu anda sadece Apple’ın tablet bilgisayarı IPad üzerinden ulaşılabilmektedir. Nurcan Akad bu programı habere anında ulaşma ve doğru habercilik olarak yorumluyor. Konuşma sırasında sürekli tekrarladığı “Sizin için günün önemli gördüğümüz haberleri okuyacaksınız. ” cümlesi ve bunu bir kolay olarak nitelendirmesine açıkçası bende katılıyorum. Dünyanın her bir yerinden elde edilen haberlere tek bir kaynaktan ulaşılması ve başka bir kaynağa bakma ihtiyacı içinde olunmaması avantajdan başka bir şey olarak görülemez.
İstediğimiz hedefe ulaşmak istiyorsak bunda internetin önemi büyüktür. İnternetle birlikte gerçekleştirmek istediğimiz her şeyi tek başımıza bile gerçekleştirip, kitlelere sesimizi duyurabiliyoruz. Eski olan hiçbir şey tamamen ortadan kalkmıyor. Hala mektup yazılıyor ama daha az tercih ediliyor. Her geçen gün teknolojinin artmasıyla beraber yeni buluşlar ortaya çıkmaktadır. İnternet gazeteciliğinden sonra şimdi onun yerine tablet gazeteciliğinin geçmesi gibi. Kim bilir sırada ne var ? 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder