27 Kasım 2011 Pazar

Arabesk Ve Toplum



Her türlü müziğin bir var olma sebebi var. Arabesk de öyle.Arabesk müziği toplumun belli bir kesiminin kendini ifade etme aracıdır.Bu müziği,arabeski hayatın acı veren yanlarını paylaşmak,hayata karşı bir isyan,ses duyurma olarak da ele alabiliriz.Arap müziğinin unsurlarını taşıyan arabesk,toplumda birçok kesime hitap eder aslında.Arabesk bir kültürdür,bakış açısıdır.Arabesk doğu ile batının sentezi gibidir.Bu durumu müziğin içinde görmek mümkündür.

Arabesk aslında tam olarak toplumumuzun içinde bulunduğu yaşayışı anlatır. Bu müzikle Türk toplumunun sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı örtüşmektedir.Bu sebeple Arabesk ve Türk toplumu bütünleşmiş ve özleşmiştir.Bu müzik türünün önemli isimlerinin başında gelen İbrahim Tatlıses’in,yaptığı şarkılarda arabesk kültürünün yansımaları görülmektedir.Şarkılarda da görüldüğü gibi bu akım toplumun acılarından doğmuştur.Böylece toplumun tam bir parçası haline gelmiş ve yerini almıştır.

Arabesk müzik yapan şarkıcıların temelinde aynı düşünce yatmasına karşın, müziği ele almalarında bazı değişiklikler görülebilir.Bu müzisyenlerin hayat görüşleri şarkılarında işlediği temalardan rahatça çıkarılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder