3 Kasım 2011 Perşembe

Léon



Léon filmi için hayatımda izlediğim en güzel ve en etkilendiğim film diyebilirim.Defalarca izlediğim ve her izleyişimde beni ilk seferki kadar heyecandıran ve ardından uzun süre konuşturan bir film.Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Luc Besson'dur. Filmin başrollerinde ise, Jean Rêno, Natalie Portman ve Gary Oldman yer almaktadır.Bu film Natalie Portman'ın ilk filmidir.Masum bir çocuğun yaşadığı duyguları,üzüntüsünü,duygusallığını,aşkını en masum şekilde bizlere gösteriyor.Filmi bir anlamda etkileyici kılan durum da bence bu.Filmin konusuna gelirsek;Léon, Amerika'nın New York şehrinde ikâmet eden, patronu Tony'den aldığı işleri yapan bir tetikçidir. Hayatını kurallardan oluşturmuş, sert ve tam anlamıyla bir profesyoneldir. Ancak Mathilda adında küçük bir kızla yolları kesişince hiç alışık olmadığı bir dünyaya kapısını aralar.
Film, birtakım çevrelerce yaş farkı olan iki kişi arasında aşk olduğu iddiasıyla eleştirilmesine rağmen, Mathilda'nın Léon'a karşı olan hisleri normal aşktan ziyade, kendisine ilk defa iyi davranan birisi karşısında duymuş olduğu sevgidir. Her ne kadar filmin ilerleyen bölümlerinde aşık olduğundan bahsetse de, buradaki aşk ifadesi küçük bir çocuğun duygularını basitçe belirtme şeklidir. Léon'un da Mathilda'ya karşı duyduğu hislerde benzer şekilde hayatında o zamana kadar görmediği bir sıcaklığa duyulan özlem ve buna karşı verilen duygusal tepkidir.12 yaşında ailesini kendi gözleri önünde kaybeden küçük bir kızın verdiği mücadele ona çok farklı duygular hissettiriyor. Ailesini sevmeyen Mathilda için en değerli varlığı küçük kardeşidir. Babası uyuşturucu işlerine bulaşınca mafya ailenin tüm bireylerini öldürür. O sırada alışverişte olan Mathilda ise olaydan kılpayı kurtulur ve Leon'un kaldığı daireye saklanır. Leon ise çok soğukkanlı bir katildir. Ancak Mathilda'ya karşı içten bir sevgi besler ve ona kol kanat gerer. Aslında babalık, arkadaşlık gibi kavramlar ona çok yabancıdır.Sting'in o dönemde meşhur olmuş Shape Of My Heart adlı şarkısıda filmde çalarak filmi daha etkileyici hale getirmektedir.Bu filmi izlemediyseniz eğer şiddetle izlemenizi tavsiye ediyorum.

1 yorum:

  1. kusursuz bir katil,masum bir kız. birbirlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri kalmamış
    erkek sessizce hareket ediyor, duygusuzca öldürüyor, iz bırakmadan yok oluyor; zayıf noktasını ise 12 yaşındaki bir kız biliyor. Ozan Tepe / cinerium.com editörü

    YanıtlaSil